SAOBRAĆAJNA POLICIJA POSEBNO ĆE KONTROLISATI OVO TOKOM PRAZNIČNIH DANA! Srbi to masovno izbegavaju da rade...
Saobraćajna policija, Foto: Zorana Jevtić

kazne paprene

SAOBRAĆAJNA POLICIJA POSEBNO ĆE KONTROLISATI OVO TOKOM PRAZNIČNIH DANA! Srbi to masovno izbegavaju da rade...

Zbog pojačanog intenziteta saobraćaja koji se očekuje u narednom periodu, akcenat će biti na otkrivanju i sankcionisanju saobraćajnih prekršaja koji su najčešći uzročnici saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama

Objavljeno:

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan rekao je danas da će se tokom prazničnih dana vršiti kontrola vozača zbog alkohola i proveravati korišćenje sigurnosnih pojaseva na prednjem, a posebno na zadnjem sedištu.

Belencan je za agencije naveo da je za pet dana od sprovođenja međunarodne akcije pojačane kontrole saobraćaja "Roudpol" (Roadpol) registrovano 25.000 prekoračenja brzine, od čega je čak 70 odsto zabeleženo u naselju.

"Zato ovom prilikom apelujemo na vozače, poštujte brzinu. Poštovanjem brzine se poštuju i drugi učesnici u saobraćaju. Sprečava se naletanje na drugo vozilo, zatim propuštaju se i pešaci na pešačkom prelazu. Zbog toga je zaista bitno da napomenem da je veći broj brzina je prekoračen u naselju", rekao je on.

Zlatko Belencan
Zlatko Belencanfoto: Prinstcreen/RTS

Poseban akcenat biće na alkoholu i pojasu

Na pitanje šta će se posebno kontrolisati tokom prazničnih dana, Belencan je naveo da će se pre svega pratiti oni indikatori koji najviše utiču na bezbednost saobraćaja, a to je korišćenje sigurnosnih pojaseva na prednjem, ali s akcentom na zadnje sedište.

"Zato što je studija koju je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja pokazala da se broj onih koriste sigurnosne pojaseve na zadnjem sedištu smanjio sa 19 na 17 procenata. Nekontrolisano kretanje tela dovodi do težih posledica nego da je putnik na zadnjem sedištu koristio sigurnosni pojas", rekao je on.

Dodao je da će se posebno 1. i 2. maja vršiti kontrola vozača zbog alkohola i naveo da je prošle godine zabeleženo da je u tom periodu veliki broj vozača upravljao pod dejstvom alkohola.

"Biće i regulisanje saobraćaja da ne bi došlo do blokade saobraćajnica jer ima onih vozača koji su nemarni i ostave svoje vozila, odnosno parkiraju na način na koji ometaju protočnost. Kontrolisaće se i alkohol i psihoaktivne supstance", rekao je on.

Saobraćajna policija
Saobraćajna policijafoto: MUP

Kazna za pojas 10.000 dinara, ali većina plaća polovinu te globe

Kazna za nevezivanje pojasa za vozača i uopšte prednje sedište iznosi 10.000 dinara, a isto toliko i za nevezivanje pojasa na zadnjem sedištu. Ona je, kako objašnjavaju saobraćajci, mandatna i izriče se na licu mesta. Međutim, ukoliko se plati u roku od osam dana ta kazna na kraju može biti 5.000 dinara.

Poređenja radi, kazna za nevezivanje sigurnosnog pojasa u Crnoj Gori iznosi od 40 do 100 evra, u BiH se kreće u rasponu od 51 do 153 evra, a u Hrvatskoj je 130 evra.

Ako vozite automobile bez pojasa u Austriji vas očekuje kazna od između 35 i 72 evra, u Grčkoj ćete taj prekršaj platiti čak 350, a u Bugarskoj svega 25 evra.

10.000 za blagu alkoholisanost, 60 dana zatvora za potpuno pijanstvo

Blaga alkoholisanost do 0,2 mg/ml (promila) kao kaznu za sve one kategorije vozača za koje je zakonom propisana nulta tolerancija na alkohol (vozače sa probnom dozvolom, kategorije vozača A1, A2, AM i A, profesionalce), nosi novčani iznos od 10.000 dinara i isključenje vozača iz saobraćaja. U slučaju izazivanja nezgode, kazna se povećava na 15.000 do 30.000 dinara.

Za umerenu alkoholisanost (više od 0,2 do 0,5 mg/ml) sleduje mandatna kazna od 10.000 dinara i isključenje iz saobraćaja. U slučaju izazivanja nesreće kazna se povećava na 15.000 do 30.000 dinara.

Srednja alkoholisanost (više od 0,5 do 0,8 mg/ml) povlači prekršajni postupak, novčanu kaznu od 10.000 do 20.000 dinara, 6 kaznenih poena, isključenje iz saobraćaja i zabranu upravljanja motornim vozilom minimum 3 meseca. U slučaju izazivanja saobraćajne nezgode, zabrana upravljanja se produžava za 2 meseca, a najviše do 12 meseci.

Alko test
Alko testfoto: Profimedia

Ako vam se detektuje visoka alkoholisanost (više od 0,8 do 1,2 mg/ml), očekujte pokretanje prekršajnog postupka, novčanu kaznu od 20.000 do 40.000 dinara, 8 kaznenih poena, isključenje iz saobraćaja i zabrana upravljanja motornim vozilom minimum 4 meseca. U slučaju izazivanja saobraćajne nezgode, zabrana upravljanja se produžava za 2 meseca, a najviše do 12 meseci.

Potpuna alkoholisanost, koja se karakteriše i kao „nasilnička vožnja“ (više od 2,00 mg/ml), za vozača znači prekršajni postupak, zatvor od 30 do 60 dana ili rad u javnom interesu 240 do 360 sati, 15 kaznenih poena, obavezno zadržavanje vozača najviše do 12 sati u policijskoj stanici i zabranu upravljanja motornim vozilom minimum 9 meseci. Ukoliko je vozač u stanju potpunog pijanstva prouzrokovao saobraćajnu nesreću, kazniće se kaznom zatvora od 45 do 60 dana ili kaznom rada u javnom interesu od 300 do 360 sati, 17 kaznenih poena i zabranom upravljanja motornim vozilom minimum 10 meseci.

Bonus video:

03:01

KAKO SE KREĆE CENA PRASIĆA PRED PRAZNIKE: Evo u kom kraju su najjeftiniji i koliko se novca mora izdvojiti

(Espreso / Agencije / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.